Scroll down

Články

Uncategorized

20 nejlepších rostlinných alternativ vajec

Výběr možností, jak nahradit při pečení a vaření vajíčka, je velký. Není tedy důvod, proč nadále podporovat vaječný průmysl. Vyzkoušejte si to sami ?

Ve vaječném průmyslu je týrání zvířat na denním pořádku

Každý rok jsou v naší zemi usmrceny plynem nebo zaživa rozdrceny milióny samčích kuřat během několika hodin po vylíhnutí. Chov samčích zvířat se provozovatelům finančně nevyplatí. V očích drůbežářského průmyslu tato zvířata – ve srovnání se zvířaty z výkrmu pro maso – nemají dostatečně rychle dost masa. Mimochodem zde nehraje roli, jestli je to bio nebo není bio…
Ani změna této „praxe“ by na systému nic nezměnila. Utrpení samičích sourozenců v podnicích na vejce a také utrpení rodičovských zvířat na farmách by stále pokračovalo dále. Ve vaječném průmyslu je tedy utrpení na denním pořádku. Slepice byly vyšlechtěny za účelem vysokého výkonu snášení. Kvůli vysoké zátěži zemře značný počet zvířat již během krátkého období snášení, mnoho z nich kvůli extrémně vysokému výkonu snášení onemocní. Na konci období snášení – tedy často pouze po jednom roce – jsou zvířata zabita na jatkách.

Alternativy vajec z lednice nebo spížky

Mnoho potravin se výborně hodí jako náhrada za vejce. Pravděpodobně již máte některé z nich v lednici nebo spížce. Takže se do toho hned pusťte.
Buchty, sušenky, veganská míchaná vajíčka nebo náplň do quiche často vyžadují různé alternativy vajec. Nejdříve tedy popřemýšlejte, jaký úkol vejce původně měla plnit – zpravidla to bývá pojení nebo zvláčnění – a vejce podle toho nahraďte.
V mnoha těstech, jako jsou kynutá těsta nebo těsta na buchty či linecké, často taky můžete jedno vejce prostě vynechat (když je vajec víc, je vynechání již obtížné). Linecké těsto se přitom často stane ještě křupavějším a kynuté těsto díky droždí stejně zvláční. Přidejte případně trochu více tuku nebo tekutiny, než je uvedeno, abyste dosáhli konzistence těsta.
Pokud chcete vyměnit více vajec bez toho, aby trpěla zvířata, může být také vhodné zkombinovat různé alternativy. Prostě vyzkoušejte, co Vám nejvíce chutná ?

1. Jablečný protlak
3 pol. lžíce (60 g) jablečného protlaku (pyré) a případně ještě 1 čaj. lžička rostlinného oleje se výborně hodí na pečivo, které potřebuje pojit, ale které hlavně má být šťavnaté. Je možné, že zůstane velmi lehká příchuť, což však v kynutém pečivu, čokoládových bábovkách nebo ovesných sušenkách nevadí. Pokud chcete spíše kypré pečivo, můžete přidat o trošku více prášku do pečiva (ovocné protlaky dělají pečivo trochu hutnějším).
20 až 25 g = 1 polévková lžíce, 3 pol. lžíce = 1 vejce

2. Hraška
Vynikající náhražkou vajec ve všech podobách je hraška. Jak napovídá název, jednou z hlavních surovin je hrách, což je dobré i z hlediska ekologické stopy, a navíc hrašku vyrábí brněnská firma. Hraškou můžeme nahrazovat vejce v karbanátcích, nákypech, těstech, pomazánkách, leču… Hraškou můžeme obalovat veganské řízky a placky, zahušťovat omáčky a polévky nebo vyrábět dresinky. (Např. 1 vejce = cca 20 g Hrašky Vanilka (1 polévková lžíce) + 40 ml vody.)
Všechny podrobnosti najdete na www.hraska.cz.

3. Aquafaba (cizrnová voda)
Aquafaba (voda z cizrny) je úžasnou alternativou sněhu z bílků. Tekutinu ze sklenky nebo plechovky uvařené cizrny lze použít nejen na čokoládovou pěnu, nýbrž i na výrobu makrónek, pusinek apod. Většinou můžeme tekutinu použít přímo. Někdy je vhodné snížit tekutinu asi o jednu třetinu. Takto obdržíme konzistenci podobnou želé. 25 až 30 ml cizrnové vody odpovídá zhruba jednomu vaječnému bílku.

4. Banány
Velmi zralé banány, vidličkou rozmačkané na kaši, se stejně tak jako jablkový protlak hodí na pojení a hlavně jako zvlhčovač pro těsta sušenek, vaflí, cookies a bábovky. 60 g (asi 3 lžíce) banánové kaše nahradí 1 vejce. Vlastní chuť banánu je trochu dominantnější než u jablečného protlaku. V palačinkách nebo vaflích to může být dokonce výhodou.

Banány

5. Chia semínka
Chia semínka jsou bezvadnou alternativou vajec.
1-2 lžíce chia semínek namočíme ve 3-4 lžících vody a necháme krátce nabobtnat, a obdržíme dobrou a zdravou alternativu jednoho vejce. Chia semínka kromě toho totiž poskytují řadu živin a vlákniny. Používejte je k pojení třeného těsta, sušenek nebo slaného pečiva.

6. Dýňová kaše
Stejně tak jako jablečný protlak nebo rozmačkaný banán dokáže vejce nahradit také 60 g (asi 3 lžíce) dýňové kaše. Typická chuť se dobře hodí do aromatičtějších třených těst nebo např. do skořicových „šneků“ z kynutého těsta nebo do slaného pečiva.

7. Lněná semínka
Stejně tak jako chia semínka může i 20 g rozdrcených lněných semínek, předtím ponechaných k bobtnání v 50 ml vlažné vody, nahradit jedno vejce k pojení. Protože jsou lněná semínka hodně tmavá, hodí se pro tmavé pečivo, jako jsou brownies. Samozřejmě ale také můžete použít „zlatá“, tedy světlá lněná semínka. Rozdrcená lněná semínka mimochodem tělu dodají důležité mastné kyseliny Omega 3.

Lněná semínka

8. Mouka
Abychom nahradili jedno vejce v muffinech, palačinkách a bábovkách, které mají být vláčné, kypré a nadýchané, můžeme rozšlehat 2 lžíce mouky spolu s 1 lžící prášku do pečiva, 2 lžícemi oleje a 2 lžícemi vody. Mouka pojí a prášek do pečiva těsto zvláční. Olej a voda dodají chybějící tuk, příp. chybějící vlhkost.

9. Minerální voda
Pro výrobu obzvláště vláčných těst, jako například veganského piškotu, pomáhá minerálka navíc k troše sójového jogurtu a prášku do pečiva (viz níže). Údaje pro přesné nahrazení jsou zde však obtížné, a proto nejlépe postupujte podle jednoho z mnoha příslušných veganských receptů.

10. Soda a kyselina
Soda pomáhá ve spojení s kyselinou, to znamená s octem nebo citronovou šťávou, vytvořit nádherně vláčná těsta. Je tedy vhodná pro dortové korpusy nebo bábovky, buchty. 3-4 zarovnané čaj. lžičky sody a 2-3 čaj. lžičky octa nebo citronové šťávy stačí například k zvláčnění 500 g mouky.

Zajímá vás vaření? Podívejte se na pátou epizodu našeho seriálu Síla soucitu. Dvě veganské šéfkuchařky, dva veganské podniky a pouze 13 minut vašeho času.

11. Rostlinný nápoj
Místo jednoho vejce lze rovněž použít rostlinné nápoje (mléka). V křehkých těstech, jako je například linecké cukroví, ve kterých se zpracovává jen 1 vejce, lze chybějící vlhkost často nahradit jednoduše 3-4 lžícemi rostlinného mléka. Také většinou už stačí i trošku více tuku.

12. Hedvábné tofu
V případě hedvábného (silken) tofu se jedná o velmi měkký druh tofu. 60 g rozmačkaného hedvábného tofu pojí třená těsta, dodá však i vlhkost a vláčnost. To je například ideální v kynutých těstech, které mají obsahovat 1 vejce. Také veganskému tvarohovému koláči, quiche nebo krémům dodá hedvábné tofu příjemný pocit v ústech, který připomíná vejce. Hedvábné tofu je tedy třeba dobrým základem pro jemné čokoládové krémy. Lze jej také použít jako polévkovou zavářku (knedlíčky).

Hedvábné tofu

13. Sójový jogurt
Sójový jogurt je dobrou alternativou vajec pro vláčné pečivo. Pro muffiny a bábovky/buchty, které mají být vláčné a kypré, lze použít místo jednoho vejce 60 g sójového jogurtu a k tomu o trošku více (o 1 špetku) prášku do pečiva, než je uvedeno v receptu.

14. Sójová nebo cizrnová mouka
Klasikou pro náhradu vajec je sójová mouka, která obsahuje bílkoviny a škrob. K tomu se předem smíchá 1-2 lžíce sójové mouky se 2 lžícemi vody. Sójová mouka zajistí pojení a stabilitu pro třená těsta, sušenky, vafle, cookies a brownies. Tato mouka může zanechat velmi lehkou vlastní příchuť, která je však nápadná až při větším množství.
Cizrnová mouka je vhodná k vázání tekutin ve slaných pokrmech, jako jsou například nákypy nebo quiche. Lze s ní také připravit veganské omelety.

15. Škrob
Škrob je vhodný nejen k pojení pudinků a omáček. 2 lžíce škrobu a k tomu 2 lžíce vody lze použít i v receptech na pečivo, kde je potřeba jen 1 vejce. Také v náplních do quiche může škrob místo jednoho vejce náplň zahustit.

16. Rajčatový protlak
Pro slané pečené či smažené věci, např. burgery, jsou vhodné 2 lžíce rajčatového protlaku jako alternativa jednoho vejce. Rajčatový protlak je ve slaných věcech chuťově poměrně neutrální a dá se dobře kombinovat s jiným kořením. Dává však charakteristickou barvu.

17. Tofu
Tofu je hlavně ve slaných pokrmech lahodnou alternativou vajec. Rozmačkané či rozmixované tuhé tofu sice nachází uplatnění i v pečivu, hodí se ale hlavně do náplní quiche nebo k výrobě veganských míchaných vajíček (tofíček). Také v receptech na pomazánky nebo saláty, ve kterých se používají vařená vejce, se tofu výborně hodí.

18. (Instantní) bramborová kaše
Instantní bramborová kaše ve vločkách nebo také běžná bramborová kaše jsou dobrou alternativou vajec k pojení. Vyměňte v receptech, které mají být hutné, jedno vejce za 2 lžíce bramborových vloček nebo bramborové kaše. Tato alternativa vajec se dobře hodí pro veganské pečeně, „masové“ kuličky nebo karbanátky apod.

Jestliže kromě konzistence chcete dosáhnout také chuti nebo barvy vajec, stojí za pokus tyto ne úplně klasické alternativy vajec:

19. Kurkuma
Typickou žlutou barvu vajec získáte použitím kurkumy. Velmi malá množství zpravidla v chuti cítíte málo, přesto se toto koření hodí spíše do slaných jídel. Použijte ho na míchaná tofíčka, veganské quiche a špecle. Zamíchejte jednoduše požadované množství do mouky, tekutiny nebo s ním marinujte např. tofu.

Kurkuma

20. Kala namak – černá sůl
Kala namak, tedy černá sůl, je koření z indické kuchyně. Díky svému malému obsahu síry vytváří typickou chuť i „pach“ vajec. Použijte ji na míchaná tofíčka, pomazánky, veganské quiche a omelety, ale také například do (ne)vaječného likéru. V pokrmech jednoduše vyměňte část soli příslušným množstvím černé soli a zamíchejte ji do mouky, tekutiny nebo s ní marinujte například tofu.

Čerpáno z www.peta.de

Přeložila Katrin Vorreiter-ová